Zdrowo, lokalnie i odpowiedzialnie w Ekoludkach

2015-04-20 10:14:25(ost. akt: 2015-04-20 10:14:12)

Autor zdjęcia: Monika Rejmer

W ramach realizacji zadań związanych z Certyfikatem Zielonej Flagi 9 kwietnia w Miejskim Przedszkolu i Żłobku ,,Ekoludki” odbyło się spotkanie z Dr inż. Elżbietą Brandt- Dziekanem Ełckiej Filii Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy
W ramach realizacji zadań związanych z Certyfikatem Zielonej Flagi 9 kwietnia w Miejskim Przedszkolu i Żłobku ,,Ekoludki” odbyło się spotkanie z Dr inż. Elżbietą Brandt- Dziekanem Ełckiej Filii Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy promującą zdrowy styl życia przedszkolaka i zdrowe odżywianie. Głównym celem spotkania było poznanie walorów odżywczych spożywanych produktów - naturalnego jogurtu, maślanki, mleka, serów. Dzieci wskazywały i nazywały najczęściej kupowane gotowe do bezpośredniego spożycia produkty. Zastanawiały się ile wartości odżywczych i budulcowych dla organizmu dziecka posiadają. Nasz gość określał ile witamin znika podczas obróbki i procesu przygotowania smakowych chrupek czy batoników. Najlepiej spożywać produkty lokalne, z przydomowych ogrodów. Pani na konkretnych produktach wskazywała szkodliwość spożywania dużej ilości cukrów i tłuszczów, które zawierają reklamowane słodycze i np. chipsy. Jak przyznały same dzieci, jedzą je bardzo często. Podczas spotkania przedszkolaki spożywały chrupkie warzywa- marchew, brokuł i kalafior. Prelegentka podkreślała wagę częstego ich podjadania w ciągu dnia. Przedszkolaki dowiedziały się również, że apetyt dziecka pobudzi ruch na świeżym powietrzu. Bardzo ważne znaczenie ma spożywanie bogatych w witaminy owoców i warzyw, najlepiej nie przetwarzanych . Ich obecność w codziennej diecie dziecka jest warunkiem prawidłowego rozwoju. Smakowanie ziaren oraz pieczywa z grubego przemiału, skutkowało postanowieniem dzieci „smakuje mi , dobre, tamtego już nie będę jadł, no może czasami- na moich urodzinach ”. Przedszkolaki postanowiły rezygnować z produktów kolorowych, sztucznie barwionych, jak cola, czy inne napoje gazowane i spożywać je okazjonalnie , sporadycznie. Mądre przedszkolaki wiedzą, że niezwykle zdrowa jest woda , tak bardzo jak bogate w witaminy owoce i warzywa.
Dzieci postawiły sobie zadanie, stworzenie „zdrowego jadłospisu”, udało się. Wspólna degustacja i uporządkowanie wiedzy oraz zasad prawidłowego odżywiania się zachęciło przedszkolaków do prowadzenia rozmów z rodzicami oraz do robienia zdrowych zakupów.
Po tym jakże „smacznym” i zdrowym spotkaniu z dziećmi Pani Dziekan spotkała się z pracownikami przedszkola. Wspierając się przygotowaną prezentacją multimedialną zwróciła uwagę na zasady zdrowego odżywiania, tak naprawdę łatwość jego wdrożenia u każdego. Odpowiadała na liczne pytania i udzielała indywidualnych porad zainteresowanym pracownikom.
Barbara Rusak

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Czytaj e-wydanie



























Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: EKOLUDKI

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5