Podróż ze smakiem

2015-07-27 09:05:32(ost. akt: 2015-07-30 00:37:35)
W konkursie kulinarnym wzięło udział ponad 20 ełczan.
W niedzielę w Ełku odbyła się kolejna z cyklu ełckich imprez kulinarnych. Tym razem była to Podróż ze smakiem. W tym roku ełczanie nie wyruszyli w podróż wąskotorówką do Sypitek, tak jak odbywało się to w poprzednich latach, lecz spotkali się na Placu Miejskim.

Jedną z atrakcji niedzielnej imprezy był pokaz kulinarny w wykonaniu Jerzego Nogala, znanego kucharza telewizyjnego. Jerzy Nogal żyje między warszawską Pragą a podkarpacką wsią, gdzie uprawia grykę, pszenicę i żyto na własne potrzeby. Dba, by to, z czego gotuje, było najwyższej jakości. Podczas niedzielnego pokazu gotowania w Ełku przygotował m.in. tapiokę z mlekiem kokosowym, sokiem z wiśni i owocami lychee nadziewanymi limonką.
Najważniejszą częścią Podróży ze smakiem był konkurs kulinarny dla mieszkańców.

Chętni mogli wystartować w dwóch kategoriach: na słodko i na słono. Wzięło w nim udział ponad 20 chętnych. Potrawy oceniało jury, w skład którego weszli m.in. Artur Urbański, zastępca prezydenta Ełku i Konrad Siemienkiewicz, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Ich zdaniem najsmaczniejszą potrawę w kategorii na słodko – bezę z borówkami, przygotowała Agnieszka Łojewska. Natomiast w kategorii na słono podniebienia jury zachwyciły dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami przygotowane przez Emilię Popławską.



Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5