Makarony królują w mojej kuchni

2016-09-13 14:40:00(ost. akt: 2016-09-13 14:35:55)

Autor zdjęcia: mat. prasowy/infowire.pl

I znów na łamach naszej gazety będziecie mogli Państwo odnaleźć przepisy kulinarne na dania z różnych zakątków świata, ponieważ wracamy do rubryki Smacznie.Zdrowo.Kolorowo. Zachęcam Państwa do wysyłania swoich receptur na pyszne dania. Ja również podzielę się z Wami swoimi ulubionymi przepisami.
Na początku muszę się przyznać, że kuchnia nie jest moim ulubionym miejscem w domu. Zdecydowanie bardziej lubię sypialnię:) Jednak od czasu do czasu moi domownicy upominają się o coś na ząb. Moje początki w kuchni nie były łatwe, kotlety mielone przypominały twarde kamienie i potrafiłam przypalić nawet wodę na herbatę.

Po kilku latach praktyki, jest zdecydowanie lepiej i goście chętnie bywają u mnie na kolacjach. Najczęściej na stole pojawia się u mnie makaron pod różną postacią, ryby oraz dania kuchni indyjskiej. Jednak zdecydowanie najbardziej lubię potrawy szybkie oraz tanie.

Dlatego dziś przedstawię Wam swój przepis na makaron z łososiem. Potrzeba dosłownie kilku składników, 15 minut gotowania, aby poczuć się jak w niebie. Od czego zaczynamy... Od ugotowania makronu tagliatelle. Najlepiej kupić „świeży” makaron z lodówki, ale jeśli takiego nie znajdziemy, może być również ten z folii.

Gdy już wstawimy makaron trzeba zająć się rybą. Filet z łososia należy umyć i odpowiednio przyprawić solą, pieprzem i skropić cytryną. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy rybę. W tym czasie przygotowujemy sos śmietanowy. Do miski wlewamy całą śmietanę 18 proc. dodajemy do tego trzy łyżki soku z cytryny oraz zioła. Ja używam specjalnej mieszanki od Teściowej:), ale tutaj każdy może użyć fantazji i dodać takie zioła jakie lubi najbardziej.

Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go w durszlaku. Do makaronu dodajemy kawałki usmażonej ryby i wszystko zalewamy sosem śmietanowym. Do smaku można dodać jeszcze zielony pieprz. Smacznego:)
wkow

Składniki na makaron z łososiem dla 4 osób
— 400 g makaronu tagliatelle (długie wstążki)
— 400 g świeżego fileta z łososia
— duża śmietana 18 proc.
— cytryna
— sól, pieprz, zioła

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5