Kotleciki? Najlepiej z kaszy gryczanej

2015-11-04 14:00:00(ost. akt: 2015-11-04 13:47:10)
Tym razem mamy dla Was ciekawy przepis. Jeśli macie dość klasycznych kotletów, albo zdecydowaliście się zrezygnować z mięsa, mamy dla Was alternatywę! Kotleciki z kaszy gryczanej z pewnością będą smakować wspaniale, a przy okazji oszczędzimy sobie trochę dodatkowego tłuszczu.
Przepis pani Ewy Bujnowskiej jest bardzo prosty. Najpierw trzeba ugotować kaszę gryczaną, przestudzić ją i zemleć przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Następnie dodajemy jajko i podsmażoną na złoto cebulę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i formujemy kotleciki, obtaczając je w jajku i tartej bułce. Pozostaje tylko podsmażyć kotlety na złoty kolor i podać na talerzu. Warto też podczas formowania kotletów namaczać ręce w wodzie, aby masa nie przyklejała się do rąk. Kotlety można jeść na zimno i na gorąco, a najlepiej serwować je z sosami i posypać pestkami słonecznika.

Składniki:

2 torebki kaszy gryczanej
250 gram twarogu półtlustego
2 jajka,średnia cebula
bułka tarta sól,pieprz
tłuszcz do smażenia


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5