Fasolka w pikantnym sosie z frankfurterkami
2016-05-12 15:07:12(ost. akt: 2016-05-12 15:13:23)
Byłam na spotkaniu w Tajemnicy Poliszynela, gdzie rozmawialiśmy o wegetarianizmie z okazji Tygodnia Wegetarianizmu. Dyskusja z weganami i wegetarianami oraz dietetyczką Dorotą Jesiołowską, zainspirowała mnie do włączenia w dietę warzyw strączkowych.
Na wczorajszych zakupach nabyłam dwie garści fasoli drobnej (koszt ok. 2-3zł). Po konsultacji z mężem wygrała fasolka po a`la bretońsku, a jutro zupa fasolowa. Obie potrawy na ostro.
Składniki:
garść fasoli drobnej
dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
jedna cebula
po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
4 frankfurterki lub pętko innej kiełbasy
odrobina wody
pieprz
sól
chilli
zioła prowansalskie
dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
jedna cebula
po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
4 frankfurterki lub pętko innej kiełbasy
odrobina wody
pieprz
sól
chilli
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Fasolę moczę przez noc, zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Kiełbaski kroję w krążki o grubości 0.5 cm i rumienię na patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa. Cebulę kroję w krążki, papryki w paski i smażę razem z kiełbaskami.
Dodaję ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Podlewam 1/4 szklanki przegotowanej wody i doprawiam solą, pieprzem, ziołami i chilli. Podaję z chlebem. Smacznego!
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez