Nasza przygoda z „Przyszłością na talerzu” dobiegła już końca

2016-07-04 23:10:00(ost. akt: 2016-07-04 23:23:19)

Autor zdjęcia: Krystyna Michałowska

30 czerwca 2016 roku zakończył się ogólnopolski konkurs "Przyszłość na talerzu".
Od 01 września 2015 roku do 15 kwietnia 2016 roku uczniowie klas czwartych i piątych ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II z Prostek zmagali się z zadaniami Ogólnopolskiego Konkursu TESCO DLA SZKÓŁ „Przyszłość na talerzu”.
Zostały utworzone cztery grupy: PROSTKEN – grupa główna, SP IVa , SP IVb i SP Va. Realizowały one identyczne zadania ze ścieżki podstawowej: wykonywały pracę plastyczną ukazującą powstawanie wybranego produktu żywnościowego, projektowały, a następnie wykonywały etykietę wymyślonego produktu spożywczego, sporządzały plakat na temat „Od uprawy do potrawy” informujący o pochodzeniu, produkcji i znaczeniu dla zdrowia jednego z elementów spożywanego jedzenia.
Na drugim etapie konkursowych zmagań nastąpiła specjalizacja czyli wybór ścieżki do realizacji. Grupa PROSTKEN zajęła się eksperymentalną kuchnią F.O.O.D., grupę SP IVa zaintrygowało laboratorium jedzenia, zaś grupy: SP IVb i SP Va wybrały media przyszłości.

Realizując „eksperymentalną kuchnię F.O.O.D.” należało zaprojektować i wykonać śniadaniowe pudełko, przeprowadzić eksperymenty z wykorzystaniem drożdży i soli, zorganizować festiwal kanapkowy, stworzyć przepisy z marnowanych i wyrzucanych resztek oraz zorganizować szkolną konferencję pt: „4P”.
Wykonywanie zadań ze ścieżki „laboratorium jedzenia” wiązało się: z przygotowaniem szaszłyków owocowych, ze zrobieniem – metodą domową – musztardy i majonezu oraz masła, ze zorganizowaniem festiwalu kulinarnego i wyprawy do producenta oraz z wykonaniem sosu do sałatki.
Zadania ze ścieżki „media przyszłości” dotyczyły: zorganizowania bitwy na jedzenie, zilustrowania siedmiu powodów, dla których warto zdrowo się odżywiać, obalenia mitów typu „ziemniaki rosną na drzewach”, zorganizowania akcji zachęcającej do robienia przemyślanych zakupów i przeprowadzenia wywiadu, którego tematem będzie żywność.

Za wykonywane zadania grupy otrzymywały punkty. Najwięcej punktów, bo aż 6 692 - otrzymała grupa PROSTKEN, 6 118 punktów zdobyła grupa SP IVa, zaś grupy: SP Va i SP IVb uzyskały odpowiednio 5 338 i 5 205 punktów. Razem były to 23 353 punkty, które dały nam 23 miejsce w skali ogólnopolskiej.
Członkowie grup wykonywali - poza wspólnymi - zadania szkoleniowe i zadania indywidualne, za które otrzymywali dodatkowe punkty dla swoich grup. Najwięcej punktów zdobyli w ten sposób: Weronika Orłowska – 919, Oskar Kurowski – 836 i Zuzanna Mańkowska 678.
W trakcie realizacji programu odbyło się badanie wiedzy – ankieta - uczestników konkursu na temat żywności. Co dziesiąta szkoła biorąca udział w tym badaniu – ankiecie - otrzymać miała: bezpłatny dla wszystkich nauczycieli - na okres jednego roku - dostęp do platformy Nauczyciel.pl oraz bon o wartości 50 zł do zrealizowania w sklepach Tesco. Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II z Prostek takie nagrody otrzymała.

18 kwietnia 2016 roku punkty zebrane przez zespoły: PROSTKEN, SP IVa, SP IVb i SP Va, wymienione zostały na drukarkę, 3 ryzy białego papieru do ksero, grę strategiczną „Bitwa pod Grunwaldem” i 90 sztuk soczków oraz dwie książki - swoją tematyką nawiązujące do obecnej edukacji szkolnej - dla nauczycieli.

Krsytyna Michałowska - koordynator szkolny i opiekun grup PROSTKEN, SP IVa, SP IVb i SP Va ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II z Prostek


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: szkolnedziałania

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5