Mazurski Browar oficjalnie otwarty

2016-11-19 02:27:58(ost. akt: 2016-11-20 15:48:11)

Autor zdjęcia: Kamil Mróz

Od piątku 18 listopada Ełk może pochwalić się własnym, regionalnym piwem. Mazurski Browar, czyli producent tego regionalnego trunku, oficjalnie rozpoczął swoją działalność.
Właścicielem Browaru Mazurskiego jest Piotr Trunov, znany wszystkim ełczanom przedsiębiorca i właściciel firmy Prodeko. To właśnie on zauważył w naszym mieście potencjał na rozwój regionalnego browaru z prawdziwego zdarzenia.

Oficjalnego otwarcia właściciel wspólnie z przedstawicielami lokalnych władz i parlamentarzystów dokonał w piątek 18 listopada. Oprócz przecięcia tradycyjnej wstęgi była też wycieczka po browarze i degustacja trunku, który już niedługo trafi do ełckich restauracji.

- Podczas moich licznych biznesowych podróży zauważyłem, że niemal każdy region w Polsce i na świecie ma swój własny, regionalny browar - mówi Piotr Trunov, właściciel Mazurskiego Browaru. - Ełk takiego piwa nie miał. W ciągu 9 miesięcy zorganizowaliśmy halę produkcyjną, browarnika i wszelkie zaplecze potrzebne do produkcji piwa. Mam nadzieję, że piwo, którego już niedługo skosztują ełczanie, przypadnie wszystkim do gustu.

Prowadzenie inwestycji właściciel powierzył dyrektor Irynie Pesinie.

- Sprzedaż piwa do lokalnych pubów i restauracji ruszy już niebawem. W ciągu kilku miesięcy mamy zamiar zacząć produkować piwo butelkowe - zapowiada Iryna Pesina. - Stawiamy na naturalne składniki najlepszej jakości. Ełczanie przekonają się, że Mazurski Browar produkuje wspaniałe piwo, lepsze od typowych sklepowych, produkowanych na masową skalę.

W tej chwili w Mazurskim Browarze powstają trzy rodzaje piwa - jasny i ciemny lager oraz czerwony ale.



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5