Tajniki pieczenia chleba domowego

2016-11-25 10:10:54(ost. akt: 2016-11-25 10:12:26)

Autor zdjęcia: Agnieszka Parzych

Niedawno grupa 5-latki 4 postanowiła wybrać się na Farmę Mazurską do Szarejek.. „Motylki” aktywnie uczestniczyły w pieczeniu chleba, które poprzedzone było omówieniem historyjki pt. „Od ziarenka do bochenka”.
Pod kierownictwem pani Magdy przedszkolaki mieszały mąkę żytnią z mąką pszenną, dodawały wody, drożdży i odrobinę soli. Samodzielnie formowały chlebki oraz dekorowały słonecznikiem, makiem, dynią czy sezamem. Każde dziecko w tym dniu zabrało do swojego domu swój wypiek w ekologicznej torebce. Przedszkolaki miały również możliwość zapoznania się ze zwierzętami wiejskimi oraz zdobyły wiedzę na temat ich środowiska naturalnego.

Agnieszka Parzych, Marta Piekarska



Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: AgaParzych

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5