Tłusty Czwartek inaczej

2017-02-28 22:29:16(ost. akt: 2017-02-28 22:30:06)

Autor zdjęcia: Elżbieta Stefanowska

"Jagódki" z Miejskiego Przedszkola i Żłobka 'Ekoludki" w Ełku piekły gofry zamiast tłustych pączków.
Zwyczaj jedzenia w Tłusty Czwartek słodkich pączków znana jest Polakom od wielu lat. Ale nie wszyscy wiedzą, że dawniej pączki zwane pampuchami nie jadano na słodko tylko obficie okraszone skwarkami. Czterolatki z grupy „Jagódki” postanowiły w tym roku uczcić ten dzień nietypowo. W trosce o zdrowie (pączki są smaczne, ale nie koniecznie dobrze wpływają na nasze zdrowie) wykonały zdrowe gofry.

Czy to jest możliwe? Tak, jeśli do ich wykonania użyje się mąki pełnoziarnistej a zamiast cukru –miodu i to nie w dużej ilości. Dzieci przed przystąpieniem do zrobienia potrawy przypomniały zasady higieny i bezpieczeństwa obowiązujące podczas przygotowywania posiłków. Następnie ćwiczyły czytanie przepisu zapisanego w formie rysunku. Wszyscy z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w przygotowywaniu ciasta: odliczali miarką odpowiednią ilość składników i mieszali ostrożnie je mikserem.

Podczas gdy gofry piekły się na rumiano, dzieci starannie pokroiły jabłka i banany, które miały osłodzić wypieki zamiast tradycyjnej bitej śmietany i cukru pudru. Kiedy zapach rozszedł się po sali z niecierpliwością czekały na moment degustacji. Wszystkim takie inne, zdrowe gofry bardzo smakowały i zniknęły z talerzy bardzo szybko.



Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: elczanka

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5