Chochla Prezydenta w rękach kucharzy z Restauracji Między Wierszami

2017-06-12 14:39:44(ost. akt: 2017-06-12 16:43:24)

Autor zdjęcia: Paweł Tomkiewicz

Tematem tegorocznych zmagań kulinarnych restauratorów było Wielkie Grillowanie. Z kolei ełczanie mogli wykazać się w deserach, do przygotowania którego użyli kaszy. Najlepiej w tej konkurencji poradziła sobie Angelika Mulewska.
W niedzielę na Placu Jana Pawła II zgromadziły się tłumy ełczan i turystów za sprawą kolejnej już odsłony konkursu kulinarnego o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. Konkurs dla restauratorów połączony był z innymi atrakcjami. Każdy mógł spróbować kurczaka z warzywami i kaszą jaglaną oraz faszerowaną cukinię. Na wielkiej patelni udało się przygotować około tysiąca porcji dań. Do ich przyrządzenia zużyto m.in. 30 kilogramów papryki, po 10 kilogramów cebuli i kaszy jaglanej, a także 100 litrów wody.

— Taka olbrzymia patelnia i te ilości produktów naprawdę robią wrażenie. A smak jest rewelacyjny. Warto było stać w kolejce, żeby tego spróbować — mówi Ania Stelmach.

W programie imprezy znalazło się także Wielkie Gotowanie z Charlsem Daigneault uczestnikiem II edycji programu MasterChef. W przygotowywaniu grillowanych warzyw pomagali mu uczniowie Zespołu Szkół nr 6. Na scenie zaprezentowali się również młodzi ełccy artyści.

Najwięcej emocji jak zawsze wzbudził konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. W tym roku do rywalizacji przystąpili kucharze z Restauracji Fregata, Dos Patos, Qraś & Kormoran oraz Restauracji Między Wierszami. To właśnie w ręce tych ostatnich za grillowaną polędwiczkę z tuńczyka na czarnej soczewicy i pure z młodej marchewki trafiła Chochla Prezydenta. Wśród pozostałych konkursowych dań znalazła się m.in. grillowana pierś kaczki.

Równie dużymi umiejętnościami musieli wykazać się również ełczanie biorący udział w konkursie na Kaszowe Rozmaitości. Przygotowane desery oceniało jury w skład którego weszli m.in. Charls Daigneault, Tomasz Andrukiewicz, Artur Urbański czy Bogusław Wisowaty.

— Spośród siedmiu deserów najsmaczniejsze okazały się: Pod kopułą, Jaglane brownie z malinami i Kaszanka (taka słodka oczywiście) — relacjonują organizatorzy konkursu.

Ale zwycięzca może być tylko jeden. W kategorii na słodko, bezkonkurencyjny okazał się biszkopt z kaszy jaglanej z musem z białej i czarnej czekolady przygotowany przez Angelikę Mulewską.



Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Krzychu #2265112 | 37.47.*.* 13 cze 2017 13:32

    Wiszowaty wszystko opierd...ł!Aj nieładnie łakomy.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  2. Xyz #2265046 | 89.228.*.* 13 cze 2017 11:46

    Tak na pszyszłość. Więcej zdjęć imprezy, uczestników, atrakcji, a nie tylko samych degustujących oceniających.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5