Przedszkolny konkurs kulinarny
2018-05-23 16:24:40(ost. akt: 2018-05-23 16:25:01)
W tym roku obchodzimy setną rocznicę odzyskania niepodległości. W związku z powyższym w Miejskim Przedszkolu „Słoneczna Ósemka” odbył się przedszkolny konkurs kulinarny pod hasłem „Biało-czerwone desery i inne potrawy”.
11 maja między godziną 9 a 11 dzieci, zarówno w budynku głównym jak i w filii, przygotowywały desery lub potrawy wytrawne.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy według gotowego lub własnego przepisu z zachowaniem zasad zdrowego żywienia oraz w barwach ojczystych.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy według gotowego lub własnego przepisu z zachowaniem zasad zdrowego żywienia oraz w barwach ojczystych.
O godzinie 11.00 przygotowane potrawy zostały zaprezentowane komisji konkursowej w składzie:
• w budynku głównym – dyrektor - Iwona Starzyńska, szefowa kuchni – Anna Łukasik, rodzic – Martyna Balcer
• w budynku filii – rodzice - Państwo Gutowscy, kucharka – Pani Elżbieta Żylińska
• w budynku głównym – dyrektor - Iwona Starzyńska, szefowa kuchni – Anna Łukasik, rodzic – Martyna Balcer
• w budynku filii – rodzice - Państwo Gutowscy, kucharka – Pani Elżbieta Żylińska
Po degustacji komisja oceniła potrawy i przyznała punkty. I tak:
w budynku głównym w kategorii desery złotą chochlę zdobyły dzieci z grupy Tygryski i Kwiatuszki, srebrną chochlę otrzymały dzieci z grupy Biedronki i Słoneczka, a brązową dzieci z grupy Krasnoludki, Fasolki i Jagódki
w budynku filii w kategorii desery I miejsce zajęły ex aequo zajęły dzieci z grupy Jabłuszka i Rybki, a w kategorii „Inne potrawy” I miejsce zdobyły dzieci z grupy Wiewióreczki, które przygotowały pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarellą.
w budynku głównym w kategorii desery złotą chochlę zdobyły dzieci z grupy Tygryski i Kwiatuszki, srebrną chochlę otrzymały dzieci z grupy Biedronki i Słoneczka, a brązową dzieci z grupy Krasnoludki, Fasolki i Jagódki
w budynku filii w kategorii desery I miejsce zajęły ex aequo zajęły dzieci z grupy Jabłuszka i Rybki, a w kategorii „Inne potrawy” I miejsce zdobyły dzieci z grupy Wiewióreczki, które przygotowały pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarellą.
Dzieci uczestniczące w konkursie otrzymały nagrody.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy, serdecznie dziękujemy i zachęcamy do eksperymentów w kuchni pod okiem rodziców lub dziadków.
Koordynatorami konkursu były: Jolanta Andruszkiewicz, Iwona Tchórzewska oraz Magdalena Mastaj i Paulina Filipowska.
Nauczycielki
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: KacikPrzedszkolaka
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez