Little Thai wśród Mistrzów Smaku Warmii i Mazur

2022-09-23 11:41:13(ost. akt: 2022-09-23 11:57:20)

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Poznaliśmy ulubione restauracje i jadłodajnie na Warmii i Mazurach. Wiemy, która kawiarnia jest najlepsza i gdzie można zjeść najsmaczniejsze lody. Znamy dobrych kucharzy, sympatycznych kelnerów, barmanów, a także baristów oraz menedżerów gastronomii. Wszystko za sprawą Waszych głosów w akcji Mistrzowie Smaku.
Mistrzowie Smaku to największy w Polsce plebiscyt branży gastronomicznej, który powrócił po długiej przerwie spowodowanej pandemią. Po raz kolejny, najpierw osobno w miastach i powiatach, następnie w skali województwa, a w końcu w ogólnopolskim finale, zostaną przyznane nagrody dla najlepszych lokali i pracowników gastronomii.

Gala plebiscytu Mistrzowie Smaku 2022 „Gazety Olsztyńskiej” odbyła się 21 września w hotelu Omega w Olsztynie. To ważny dzień dla wszystkich przedstawicieli regionalnej gastronomii. Po dwumiesięcznym okresie głosowania czytelnicy „Gazety Olsztyńskiej”, fani lokali, a także internauci wybrali swoich ulubionych mistrzów smaku.

Już sam udział w plebiscycie to dobra reklama i w pewnym sensie sukces — mówi Bogusław Kaczmarek, pomysłodawca akcji. — Lokale gastronomiczne i ich pracowników do nagrody zgłaszali zadowoleni klienci. Taka nominacja to oczywista rekomendacja dla innych. Tym bardziej że każda edycja akcji ma wielki zasięg w mediach społecznościowych.

W plebiscycie zostali wybrani najlepsi w kategoriach powiatowych: Kucharz Roku, Kelner Roku, Restauracja Roku, Bar/Bistro/Jadłodajnia Roku.
W kategoriach regionalnych: Barman Roku, Kawiarnia Roku, Lody Roku, Pizza Roku.

A także w kategoriach wojewódzkich: Menedżer Gastronomii Roku, Mistrz Słodkości Roku, Barista Roku, Burger Roku, Sushi Roku, Kuchnia Wegetariańska Roku oraz Catering Dietetyczny Roku.

Laureatów prestiżowych tytułów i cennych nagród wybrali klienci, to ich ocena jest najważniejsza. Jest ona uznaniem zarówno dobrego smaku, jak i profesjonalnej obsługi — mówił podczas uroczystej gali plebiscytu Igor Hrywna, zastępca redaktora naczelnego „Gazety Olsztyńskiej”.

Nagrodami w tegorocznej edycji plebiscytu były nie tylko tytuły, statuetki i dyplomy. Laureaci w każdej kategorii, którzy zdobędą najwięcej głosów, otrzymają zaproszenia na specjalne szkolenie, którego tematem będzie promocja usług gastronomicznych w internecie, ze szczególnym uwzględnieniem mediów społecznościowych. Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty potwierdzające udział w wykładach i warsztatach, a zdobytą wiedzę będą mogli wykorzystać w swojej działalności.

Nowością w tej edycji plebiscytu jest także ogólnopolski finał, do którego awansują kucharze, kelnerzy, barmani i bariści oraz mistrzowie słodkości z naszego województwa. W finale nagrodą dla zwycięzcy będzie samochód – nowoczesny Citroen C3.

Wśród nagrodzonych nie mogło zabraknąć ełczan!

Bartosz Mazur, właściciel i jednocześnie szef kuchni Restauracji Little Thai odebrał nagrody w 3 kategoriach:
* Sushi roku w województwie warmińsko-mazurskim
* Restaurację roku w powiecie ełckim
* Kucharza roku w powiecie ełckim

Serdecznie gratulujemy!

Partnerami plebiscytu są: Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz Targów Polagra.

Anna Głazek, tom

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5