Włoska robota ełckich kucharzy - zlecił ją sam Erasmus
2022-12-02 19:13:19(ost. akt: 2022-12-02 19:30:50)
Niemal dwa tygodnie spędzili w łagodnym, śródziemnomorskim klimacie uczniowie jednej z ełckich szkół. Co tam robili? Przede wszystkim zdobywali praktyczną wiedzę, ale mieli również okazję podszkolić języki obce, jak i znaleźli czas na zwiedzanie.
W dniach 13-26.11.2022r w ramach projektu Erasmus+ „Z Ełku do Italii” 32 uczniów technikum i szkoły branżowej w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik handlowiec wyjechało do Spoletto we Włoszech.
Podczas dwutygodniowego pobytu uczniowie odbyli staż u włoskich pracodawców w różnych hotelach, restauracjach, magazynach i sklepach.
Podczas pracy uczestnicy projektu poszerzyli swoje umiejętności zawodowe, przeszli kurs języka włoskiego, poznali nowe techniki i tajniki pracy w kuchni, nauczyli się przygotowywać tradycyjne potrawy włoskie oraz obsługiwali najnowsze programy spedycyjno – logistyczne. Dzięki umiędzynarodowieniu kształcenia w szkole, udział w projekcie przyczynił się do podniesienia poziomu kluczowych kompetencji i umiejętności dostosowanych do potrzeb rynku pracy takich jak poprawa znajomości języków obcych oraz promowanie różnorodności językowej i kulturowej w UE oraz poszerzenie międzynarodowego wymiaru szkolenia i kształcenia.
Zdobycie nowych i poszerzenie posiadanych kwalifikacji zawodowych podniosło aspiracje zawodowe i osobiste uczniów, zwiększyło motywację do kontynuowania nauki oraz podniosło prestiż i atrakcyjność szkoły.
Oczywiście po pracy był też czas na odpoczynek, zwiedzanie i bliższe poznanie kultury i tradycji Włoch. Uczniowie zwiedzili Rzym, Asyż i Spoletto. Mimo bardzo deszczowej pogody wszyscy chętnie spacerowali uroczymi uliczkami włoskich miast, podziwiali widoki i różnorodność architektoniczną Włoch. Z pewnością wszyscy wrócili z dodatkowym „bagażem” niesamowitych wspomnień, przeżyć i emocji oraz ogromną ilością cudownych zdjęć.
mat. nadesłany
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez