Frykasami "Stradunianek" zachwycał się sam Karol Okrasa

2023-06-18 09:52:49(ost. akt: 2023-06-18 13:06:14)
finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”; Olsztyn 17 VI 23 r.

finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”; Olsztyn 17 VI 23 r.

Autor zdjęcia: Koło Gospodyń Stradunianki / FB

Duży sukces prężnie działającego koła gospodyń wiejskich z gminy Ełk. „Stradunianki” doskonale zaprezentowały się w regionalnym finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, z którego wróciły z nagrodą główną, kilkoma wyróżnieniami i bardzo cenną nominacją. Jakość potraw „Stradunianek” docenił sam Karol Okrasa.

Pierwsze miejsce za kołpaki w occie oraz 3 wyróżnienia: za nalewkę z mniszka, sałatę z policzkami z sandacza i farszynki z mięsem oraz za pasztet z królika i jelenia. Do tego dzięki przepysznej malinowej nalewajce nominacja do Wielkiego Finału Konkursu, gdzie koło gospodyń wiejskich spod Ełku powalczy o prestiżową „Perłę” – to sukcesy KGW „Stradunianki” na regionalnym finale XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, jaki odbył się w Olsztynie w sobotę 17 VI. Współorganizował go samorząd województwa przy współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku prestiż konkursu niewątpliwie podniosła obecność w jury Karola Okrasy, świetnego kucharza znanego ze szklanego ekranu.


Jesteśmy bardzo dumne i zadowolone z naszych osiągnięć , natomiast każdy nasz sukces kształtuje nasza osobowość i dzięki temu stajemy się coraz silniejsze , mądrzejsze w doświadczenia. W roku konkurencja była duża ( sami producenci-wyjadacze oraz restauracje) dlatego tym bardziej jestem dumna, ze jako proste kobiety ze wsi poradziłyśmy sobie z zadaniem i w każdej dziedzinie udało nam się coś zdobyć — cieszy się Ewelina Truszkowska ze „Stradunianek”.

Celem rozgrywanego od ponad 20 lat konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest promocja żywności tradycyjnej właściwej dla regionu. Konkurs pozwala także gromadzić wiedzę o lokalnych, unikalnych potrawach oraz żywności naturalnej.

„Stradunianki” regularnie biorą udział w przeróżnych festiwalach i konkursach. Dwa lata temu świetnie zaprezentowały się w konkursie „Polska od kuchni”, gdzie oprócz rękodzieła i konkursu kulinarnego oceniano również urodę. „Stardunianki” wróciły z festiwalu z tytułem Miss Województwa (Ewelina Truszkowska), wyróżnieniem w kat. Miss Wdzięku 45+ (Renata Pacholska) oraz wyróżnieniem w rękodziele i konkursie kulinarnym. Z kolei na ubiegłorocznej edycji „Smaków Regionów” koło z gminy Ełk zdobyło aż dwie pierwsze nagrody i wyróżnienie oraz puchar, dzięki czemu zdobyło nominację do finału konkursu. Tam „Stradunianki” wypadły kapitalnie – dzięki szczupakowi faszerowanemu zieleniną i frytce z okonia sięgnęły po „Perłę 22” w kategorii „najlepsza potrawa”. W tym roku również liczą na sukces w ogólnopolskim finale konkursu.

„Stradunianki” to prężnie działające koło gospodyń wiejskich zawiązane w 2018 roku. Jego członkowie to trzy pokolenia – od babć, mam, aż po dzieci. Koło liczy 34 osoby, w tym 4 panów. Głównym celem „Stradunianek” jest dbałość o tradycję. Swoją działalność koło opiera na pracy na rzecz społeczeństwa lokalnego poprzez kultywowanie dziedzictwa, w tym m.in. tradycji kulinarnych, rękodzieła ludowego oraz pielęgnowanie wybranych form folkloru wiejskiego.



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5